Haftalardır Koronovirüs Covid19 ile ilgili her meşrepten uzmanın yorumlarını dinlemekten çoğumuz hastalık, salgın ve korunma yolları konusunda hayli bilgi ile yüklendik. Öyle ki bizlerden birini çekip stüdyoya alsalar ortalama bir uzmanımsı kadar kelam etmeye mecalimiz olur. Gerçekten konunun uzmanı olanlara saygımız sonsuz.

Rahat olun uzmanımsıları böyle inceden eleştirirken, şimdi ben de çıkıp Covid19 ile ilgili açıklama yapacak değilim.

Herkes kendi yatkın olduğu konu hakkında konuşsa ortalık daha sakin, zihinler daha yalın ve net olacak. Naçizane paylaşacağım bilgiler bu döneme ve kısa vadeli gelecek için sektörel değerlendirmeler ile ilgili olacak. Bir nevi “Geleceğin İşi” bilgi notlarımızın devamı.

Daha doğrusu COVİD19 küresel salgınının etkisi altına giren sektörler hakkında kısa bir değerlendirme yapmak istiyorum. Çoğumuzun günlük hayatlarını olumsuz yönde etkileyen ve gelecek kaygılarını pekiştiren etkiler sadece sağlıkla ilgili değil. Birçok uzman salgının önümüzdeki aylar içinde sönümleneceğini, hatta virüs ve insanların bir arada yaşayabileceği bir ‘sürü bağışıklığının’ gelişeceği yönünde açıklamalar yapıyor. (Normal şartlarda birey olmaya odaklanan 21. Yüzyıl insanları olarak sürüye dahil olmayı ilk defa bu kadar çok istiyoruz sanırım. 🙂 )

*  *  *

Salgının sönümlenmesi dertlerin bitmesi anlamına gelmediğini daha iyi fark ediyoruz artık. Ekonomi kısa ve orta vadeli sorunlarımızın en büyüğünü oluşturacak. Evet pek çok şey değişecek ve bu değişecek şeylerin başında da ekonomiye bakış açımız ve tercihlerimiz olacak. Değişmekte olanla koşullarla ilgili gerçekçi yorum ve çıkarsamalar yapanlar olduğu gibi biraz hayal gücünü tahrik eden, komplo ile gerçeğin çizgisini hayli bulanıklaştıran yorumları da okuyoruz. Ben biraz görünenlerden bahsederek öyle ‘büyük resim’ analizlerine girmeden bir şeyler söyleyeyim sizlere.

Kaybeden sektörler,

Kaybeden sektörleri ayırt edebilmek için en kolay ve bireysel olarak sınayabileceği bir gösterge var. O da sizsiniz. Eğer işsiz kalmışsanız veya kalma kaygısı duyuyorsanız büyük olasılıkla kaybeden bir sektör içinde iş yapıyorsunuz. Tabi kaybeden sektör derken mutlaka yok olacak olanları değil daralacak olanları da kastediyorum.

Zamanın akışını ve size getirdiklerini, bir başka değişle kaderinizi değiştirmek için işveren veya çalışan olmanız fark etmez, bundan sonra mutlaka bir şeyleri değiştirmeniz gerekiyor.

Bu değişime odaklanması gereken sektörlere sıralayalım, Aşağıdaki sektörler küresel salgından kısmi veya bütün olarak etkilenecek olanlar.

  1. İnşaat
  2. Otomotiv
  3. Turizm ve seyahat
  4. Deniz ve hava ulaşım
  5. Eğitim
  6. Finans
  7. Petrol ve gaz,
  8. Üretim (zorunlu olmayan)

Bu alanlar başta olmak üzere dünya ekonomisinin tüm katmanları ve toplumsal ilişkilerin büyük kısmında değişim hızlanacak. Ortaya çıkan gereklilikler belirginleştikçe gelecek biraz daha hızlı gelecek gibi.

Kazanan Sektörler

Her değişim kendi dinamikleri üzerine yükselir ve bu dönemin ihtiyaçlarını karşılayacak yapıları destekler. İnsanlık olarak, pek çok şeyi farklı düşünmeye başlıyoruz. Üstelik bu daha başlangıç. Daha önce marjinal olarak değerlendirilen veya yeterince toplumsallaşmamış düşünceler daha geniş kesimler tarafından benimsenmeye başlıyor. Bunun sonucu olarak da ortaya yeni ve genişleyen ihtiyaç alanları çıkıyor. Bu alanlara odaklanması ve yeni dönemin ihtiyaçlarına yönelmesi gereken sektörler ise şunlardır;

  1. Kimya
  2. Medikal tedarik servisleri
  3. Sağlık hizmetleri
  4. Gıda işleme ve paketleme
  5. Tarım
  6. Bilgi işlem teknolojileri
  7. Sensor teknolojisi
  8. E-ticaret
  9. Yenilebilir enerji

Yaşadığımız insani bir travma. Bunun bilinç ve bilinç altındaki yansımalarının kısa süre içinde kendisini göstereceğine inanıyorum. Bu geleceğin öne çıkan davranışlarından biri ise mülk kavramına olan yaklaşımımız olacağını düşünüyorum. Yaşamın ve toplumsal ilişkilerin sürdürülebilirliğine odaklanan hassasiyetler ekonomik davranışlarımızı da etkileyecek. Örneğin bir evim daha olsun, daha lüks bir aracım olsun gibi hırsların bir miktar törpüleneceğini, ihtiyaçlara ve dünyaya dair farkındalığa odaklanan tercihlerin gelişeceğini düşünüyorum. İş dünyası ve iş yapış şekilleri de kaçınılmaz olarak bundan etkilencek yaşam yenilenen koşulları ile devam edecek.