İnsanın tarih yapıcılığının temel dinamiğidir ihtiyaçlarını gidermek. Büyük dönemlerden küçük anlara kadar neredeyse tüm insan edimleri bunun üzerine oturuyor. Her dönemin de kendine has ihtiyaç listesi olduğuna göre COVİD19 sürecininkilere bir göz atalım.

Nüfusun tamamı olmasa bile, kendi karantinasını oluşturma imkanına sahip olanlar nüfus içinde epey bir büyüklüğe ulaştı. Özellikle yaşa dayalı yasaklar bile nüfusun yarısından fazlasını eve kapatmış bulunuyor. Buna devlet memurları, uzaktan çalışma imkanına sahip beyaz yakalılar ve kapanmak zorunda olan işyerlerinin sahipleri ve çalışanları ile işsiz kalanlar da eklendiğinde nüfusun ağırlıklı kısmının bu kısmi karantina sürecine girdiği görülüyor. 

Toplumda 16 – 65 yaş arasında yer alanların günlük sosyal ağlarda geçirdikleri zaman 2 saat 50 dakika ortalama ile tespit edilmiş. Bunun anlamı, ihtiyaçlarla örtüşen ve doğru reklamı yapılan ürünlerinizi müşteriye kolayca ulaştırabileceğinizdir. Hem de daha önce olmadığı kadar kolayca. Evde kalma zamanı uzadıkça insanlar ya ekranlara ya da buzdolabına yöneliyorlar 🙂 Günler böyle geçerken, gelir modelinizi internet satışlarıyla güçlendirmek isteyenlere bir kaç öneride bulunmak istiyorum. 

Toplumun e ticaret tutumuyla ilgili yapılmaya başlanan saha araştırıları, sosyal ağlarda önümüze çıkan sponsorlu reklamlar günün kazanan ürünlerini bize gösteriyor. Birazda yarının ihtiyaçlarını gözeten bir yerden bakarak ürün gruplarımızı şu şekilde sıralayabiliriz. 

Çok satanlar

  1. Temizlik Ürünleri, 
  2. Gıda takviyeleri, bağışıklık sistemini güçlendirici besinler, 
  3. Kitaplar
  4. Yapboz (puzzle) ve kutu oyunları, elektronik oyunlar (aile saati)
  5. Evde giyilecek rahat kıyafetler
  6. Bakım ürünleri, kuaför ve berber malzemeleri.
  7. Evde çalışmayı kolaylaştıracak teknoloji ürünler, aksesuarları
  8. Ekmek yapma makineleri ve mutfak gereçleri,

Çok satacak olanlar

  1. Doğal ve aromaterapik ürünler,
  2. Spor ürünleri,
  3. Hobi setleri,
  4. Bahçe mobilyaları, 
  5. Bitki, tohum ve fideler,

Son olarak, e ticaretin gelişimi bir sektör için de önemli bir fırsata dönüştü. O da; ambalaj, karton kutu ve paketleme malzemeleri üreticileri. Bu dönemden başlayarak üretim ve tasarım kapasitelerini geliştirmeye başlamalılar.