Dijitalleşme 21. Yüzyılı tanımlayan sıfatlar arasında ilk sıralarda yerini alacak. Koronavirüs’ün 2019 versiyonu olan COVİD19 bu süreci dikkat çekici bir hızla yoğunlaştırıyor. Küresel salgın nedeniyle evlere kapanmaya başlanılan haftalar, aylara doğru evrilirken günlük ve yaşamsal ihtiyaçları karşılamak için online platformlar daha fazla kullanılmaya başlandı. Son veriler, 16 – 65 yaş arası bireylerin günlük ortalama 2 saat 50 dakika sosyal ağlarda vakit geçirdiklerini gösteriyor. Bu oldukça uzun bir zaman dilimi ve dünya ortalamalarının üzerinde.

Tabi sosyal ağlarda sadece eğlenmiyoruz. Bu ağlar alışverişin yeni merkezleri. Gerek reklamlar gerekse satış yapanların sayfaları aracılığıyla sosyal platformlar e-ticaretin çok önemli bir parçası haline geldi. 

Her birimizin profesyonel birer müşteri olarak ürün ve seçenekler konusunda en güvendiğimiz mecralar haline gelen sosyal ağlar alıcıları olduğu kadar satıcıları da etkiliyor. 

Şimdi alıcı tarafından satıcı tarafına geçiş yapalım. Bir işyeriniz veya işiniz var veya yok. İnternet üzerinden satış yapabilmek için bu çok önemli değil. Tabi başlangıç açısından. Bir öğrenci olarak bile sosyal ağlar üzerinden satış yapmanız mümkün. Ama şimdi bu konuya girmeyeceğiz.

Dönelim sosyal ağlar ve e-ticaret üzerinden satış yapma konusuna. Eğer böyle bir gelir modeli oluşturmak istiyorsanız bunun ilk şartı sosyal ağlarda görünür olmak. Hadi bunu halledebileceğinize  güveniyorsunuz diyelim. Peki ne satacaksınız. 

Özellikle COVİD19 sürecinde e ticaretin kapsamı ve içeriği hızla değişiyorken doğru ürünlere karar vermek çok önemli. Bir önceki paylaşımımı yazdığım sırada Türkiye genelini kapsayan güncel e-ticaret tutumuyla ilgili bir saha araştırılmasına rastlamadığımdan bahsetmiştim. Şimdi elimde bir miktar veri var. Bu bilgiyi Related Digital’in müşteri havuzunu kullanarak oluşturduğu veri setinden edindim. 

Kazananlar

Tahmin edileceği gibi tuvalet kağıdı, dezenfektan ve kolonya satışları %14, siparişler %9 ve cirolar %10 artmış. Ve bu artış hızla devam ediyor. Tabi, C Vitamini satışlarındaki %82’lik ve bağışıklık sistemini destekleyici vitaminler ve bitkisel ürünler %43’lük artışları ile ilk iki sırayı alıyor. Bununla birlikte şaşırdığımı itiraf ederek belirteyim, puzzle / yapboz satışları %62’lik artışla rekor kırmış durumda. Bunu kitap %22 ile takip ediyor. 

Kaybedenler

Ayrıca e ticaretin kaybedenleri de yine araştırmanın konusu içinde yer alıyor. Buna göre %74’lük daralma ile turizm ilk sarıdaki yerini almış, teknolojik ürünler %36 ve giyim sektörü %24’lük daralma ile en fazla kaybedenler arasındaki yerini alıyor.

Bir sonraki yazımda sizlere e ticaret üzerinden neler satmanız gerektiği konusunda bazı tavsiyelerde bulunacağım.