Bursa’nın Tekstili

Fetihten – Kurtuluşa (1326 – 1922)

Bursa’nın simgelerinden telefirikle Uludağ’a  çıkarken arkama dönüp şehre baktığımda, o büyük ovanın sonunda gözüm Katır Dağları’na çarpıyor. Büyüklüğü, bereketi ve içinde barındırdığı şehirle iki dağ arasında bir ova. Bursa, sınırları ancak dağlarla çizilebilen bir şehir. Hep büyük işler yapmak için kurulmuş, tarihin ve bugünün büyük şehri Bursa.

Bursa’yı Bursa yapan pek çok unsur olmakla birlikte, bunlar arasında başat olan nedir? diye sorulsa, kuşkusuz herkesin aklına ilk gelen tekstil ve ipek olur. Tarihini, kentselliğini ve geleceğini tanımlamak için kullanabileceğiniz en büyük payda tekstil olunca, Bursa’nın tekstil tarihini incelemekte kaçınılmaz oluyor. İnceledikçe yeni şeyler keşfediyorsunuz o tarihte. Bursa’ya hatta Osmanlı’dan günümüze gelen sürece dair.

Araştırma; Bursa’nın Osmanlı Devleti’nin başkenti oluşuyla başlayan ve Cumhuriyete kadar gelen süreçteki tekstil tarihinin incelenmesini kapsamaktadır. Bugün dahi tekstil şehri olarak anılan Bursa’nın, bu mirasa sahip olmasında ve geliştirmesinde tarihsel arka plan  önemli bir faktör olmuştur. Bugünü anlamak için süreçlerin tarihsel bağları içinde ele alınması ve anlamlandırılması önemlidir.

Araştırma kuşkusuz ki tarihle ilgili çalışmaların hepsinde olduğu gibi tamamlanmamış ancak toparlanmaya çalışılmıştır. Bursa’nın geleneksel sanat – zanaat – sanayii yapısını oluşturan tekstil üretimi üzerine yapılan bu çalışmanın ilgililerin ve Bursa kent araştırmacılarının beğenisini kazanacağını umuyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bursa’nın geleneksel sanat – zanaat – sanayii yapısını oluşturan tekstil üretimi üzerine yapılan bu çalışmanın ilgililerin ve Bursa kent araştırmacılarının beğenisini kazanacağını umuyorum.

Elinizde tuttuğunuz kitabın çalışmaları Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları’nın başlamasına denk geliyor. O sürece dahil olmak adına başladığım araştırma belirli bir aşamaya gelmesini takiben uzun bir duraksama dönemine girmişti. Ta ki Bursa Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin Bursa’nın tekstil tarihi ile bir yayının olup olmadığını araştırmaya başlaması ve konuyla ilgili daha önce yapılmış özgün bir çalışmanın bulunup bulunmadığını bana sorduğu görüşmeye kadar. Tabi ironik bir şeklide böyle bir yayının olmadığını ancak elimde bunun için hazırlanmış bir taslağın bulunduğunu paylaşmamla birlikte ‘Bursa’nın Tekstili – Fetihten Kurtuluşa’ araştırmamın çarkları tekrar dönmeye başladı.

 

Tekstil ile ilgili diğer kitaplarım.