2019-04-23_14-48-35

 

Yapay Zeka’yı diğer programlardan ayıran temel özelliği kendi kendine öğrenebilme becerileri olacak. Yapay Zeka’nın var olmasını sağlayacak iki temel faktör, algoritmalar ve Büyük Veri (Big Data) oluşturacak. İletişim çağında ise Büyük Veri’nin kaynağı bizzat sizsizin. İletişim araçları ise bu verilerin süzüldüğü ve sınıflandırılmak için algoritmalarla işlendiği kanaldır. İşlenen bu veriler sizin bugün yaptığınızı olduğu kadar yarın ne yapacağınızı anlatıyor. Milyarlarca insanın yarın ne yapacağının bilinmesi ise dünyanın geleceğini…

Yarının eğilim ve trendlerinin bilinmesi, dünyanın en büyük kavgasının kaynağını oluşturuyor. Tıpkı bugün petrolün neden olduğu gerilimler gibi yarın da Büyük Veri’ye sahip olmak ve kullanmak kavganın nedeni olacak. Yarın derken bunun için çok beklemeyeceğiz. Zira bu kavgada ilk yumruk ABD”nin Huawei üst yöneticilerini tutuklamasıyla atıldı bile…

İşletmeler ve bireysel kullanıcılar için ise Yapay Zeka çözümleri günümüzde müşteri deneyimi, yeni gelir yöntemleri ve maliyet azaltma gibi üç temel unsuru dikkate alarak geliştiriliyor. Yakın gelecekte ise karar vermeyi iyileştirmek ve süreç verimliliğini artırmak için yapay zeka tercih edilecek. Böylece karar verme süreçleri otomatik hale getirerek maliyetleri ve iş zamanını azaltma amacıyla kullanmaya odaklanacak. Güç, hacim, hız ve veri çeşitliliğini işleme becerisi yapay zeka sektörünün dayanağını oluşturuyor.

Tabi yapay zeka ile ilgili tartışma yürüten çevreler de var. Bağımsızlaşarak bir kişilik geliştirme ve harekete geçme kara-ütopyasının yansıması olan bir tartışma. Klasik “Terminatör” neslinin tartışmaları. Kuşkusuz ki olasılık olarak tehdidin hiç olmadığı söylenemez. Ancak bu ön yargıdaki temel dürtü, yapay zekanın da homo-sapiens türünün kötücül yönlerine sahip olacağı varsayımı yatıyor. Kendi rekabet ve ahlak anlayışımızın en arızalı yönlerine sahip olacağı düşünülen yapay zekaya neden insanların, şefkat, dayanışma ve vicdan yönünü yakıştıramadığımız ise ayrı bir soru.

Olayın iş kısmına gelirsek yapay zeka teknolojisini kullanılarak türetilen küresel iş değerlerini araştıran Gartner firması, 2017 yılına kıyasla 2018’de yüzde 70 büyüme yaşandığını açıkladı. Yapay zeka sektörünün 2018 sonunda 1,2 trilyon dolar seviyesine ulaştığı tahmin ediliyor. Yapay zeka ile türetilen işlerin toplam değerinin 2022 yılında ise 3,9 trilyon dolara erişeceği öngörülüyor.